Edzéstervek

A StreetGym termékcsalád kiváló eszközökből áll. Mégis, úgy gondoljuk, az eszközöknél sokkal fontosabbak a célok és az azokhoz vezető út. Éppen ezért e rovatban segítséget szeretnénk nyújtani az induláshoz, hogy megkönnyítsük azok dolgát, akik csak most szerettek bele a saját testsúlyos edzésbe.

A calisthenics világához köthető segédleteket, edzésterveket, tippeket és trükköket olvashatsz itt. Úgy gondoljuk, még haladók is profitálhatnak belőle. Meggyőződésünk, hogy a testedzésben a megfelelő alapozás a legfontosabb. Az alapok kimagasló ismerete különbözteti meg a profit a haladótól. A mozgás mestere sohasem hagyja abba az alapok csiszolását. Az alapmozdulatok szüntelen gyakorlása vezet el a trükkökhöz, méghozzá játszi könnyedséggel. Ha készen állsz rá, a trükkök maguktól köszöntenek majd egy szép napon. Addig dolgozz türelmesen és alázattal!

Kezdő edzésprogram

Az alábbi edzésprogram bárki számára haszonnal követhető. Ez egy kiegyensúlyozott egész testet megdolgozó edzésrutin. Haladók számára is kihívást nyújthat, ha helyettesítik a mozdulatokat nehezebb gyakorlatokkal. Pl. a fekvőtámasz lehet zártlábú egykezes fekvőtámasz is, de a teljes guggolás is lecserélhető egylábas guggolásra. Ne felejts el bemelegíteni! A gyakorlatokat egymás után, köredzés jelleggel kell végrehajtani.

Az állomások között annyit pihenj, amennyit szükséges. A pihenőidő fokozatos csökkentésével hatékonyan fejleszthető az állóképesség. Végezz 3-5 kört az alábbi gyakorlatokból. Mérd az időt és jegyed fel az eredményedet, hogy legközelebb meg tudd haladni a korábbi teljesítményedet. Győzd le magad!

„A” nap

Lábemelés párhuzamos korláton        6-12 ismétlés
Húzódzkodás                                                5-10 ismétlés
Tolódzkodás                                       5-10 ismétlés
Guggolás                                           20-30 ismétlés

Statikus tartás, csillapítás a köredzés végeztével:
Kézenállás: 2×20 másodperc, fokozatosan növeld az időt 2×1 percre.

„B” nap          

Lábemelés függeszkedve       6-12 ismétlés
Vízszintes húzás                     5-10 ismétlés
Fekvőtámasz                          10-20 ismétlés
Kitörés                                               10-15 ismétlés/oldal

Statikus tartás, csillapítás a köredzés végeztével:

Hídtartás: 2×20 másodperc, fokozatosan növeld az időt 2×1 percre.

Ha végeztél a köredzéssel, végezd el a statikus tartásokat. Minden alkalommal próbáld meg meghaladni a korábbi rekordodat! Ne felejts el nyújtani a végén!

A program 8 héten át jó eredményekkel követhető. Ha növelni kívánod a terhelést, bátran emeld a körök, vagy az ismétlések számát, illetve válts eggyel nehezebb gyakorlatra.  Hetente három napon át váltakoztasd az „A” és „B” edzésnapokat.

Tovább az eszköztárra